Jong & Oud: Hoe jongeren het werken met ouderen met dementie ervaren
Rosalie (19) en Marijn (22) werken voor hun bijbaan met ouderen met Alzheimer. Hoe is het om met dementerende mensen te werken? Wij vroegen het ze.
Dementie is een ongeneeslijk syndroom waarbij een hersenaandoening ervoor zorgt dat mensen dagelijkse handelingen minder goed kunnen uitvoeren. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Door de toenemende vergrijzing is het aantal dementerenden de laatste jaren vervijfvoudigd en dit zal alleen maar toenemen. Jaarlijks wordt op 21 september internationaal aandacht gevraagd voor de ziekte. In het teken van deze Wereld Alzheimer Dag willen we in dit artikel de uitdagende, maar vooral mooie en bijzondere kant belichten van het werken met dementerende mensen en de vriendschappen tussen jong en oud die daarbij ontstaan.
Een bijbaan in de zorg
Marijn koos er niet bewust voor om met mensen met dementie te werken, maar kwam er door zijn werk bij ZorgOber toch mee in aanraking: “Ik kom uit de horeca maar was op zoek naar iets anders. Tijdens mijn stage op een zorgboerderij kwam ik erachter dat de zorg bij mij past en via via ben ik bij ZorgOber terecht gekomen.” Rosalie wilde een bijbaan die bij haar studie Social Work pastte, waarnaar haar mentor haar op ZorgOber wees. “Ik heb hiervoor 2 jaar vrijwilligerswerk gedaan in een bejaardentehuis, maar de meeste bewoners waren daar niet of nauwelijks dementerend. Dat is op de plekken waar ik nu werk wel anders, ik kom er dagelijks mee in aanraking en krijg ook meer verantwoordelijkheden. Los van dat ik het werken met ouderen heel erg leuk vind is het ook nuttig voor mijn studie. Vanuit mijn werk biJ ZorgOber kan ik ervaringen meenemen naar school. Volgend jaar moet ik kiezen waarin ik ga specialiseren en hierdoor heb ik een veel beter beeld van het werken in de ouderenzorg gekregen.”
Het werken met ouderen
ZorgObers werken in verschillende zorginstellingen, elk met haar eigen werkzaamheden en doelgroep. “Ik had gelijk een beeld in mijn hoofd van de werkzaamheden, maar er zit veel meer variatie in dan ik had gedacht. Het is niet alleen tafels dekken en afwassen, je komt veel in aanraking met de bewoners en helpt hen waar je kan”, vertelt Marijn. ZorgObers voeren geen zorgtaken uit zoals medicatie toedienen en wassen, maar verzorgen het eetmoment of richten zich meer op welzijnstaken zoals koffie schenken, de krant lezen, spellen doen of wandelen. Rosalie werkt nu 7 maanden bij ZorgOber, heeft al veel zorginstellingen van binnen gezien en vind het leuk om met de bewoners een gesprekje aan te knopen. “Ik vind dat ik geduldig ben in mijn werk. Soms vertellen bewoners meerdere keren hetzelfde verhaal of stellen ze telkens opnieuw dezelfde vraag, dat vind ik helemaal niet erg.”
Er zijn uitdagingen..
Dementie kan gepaard gaan met gedragsveranderingen zoals angst, stemmingswisselingen of rusteloosheid. Zowel Rosalie als Marijn vonden dit in het begin een beetje spannend. ZorgOber verzorgd voor iedere medewerker een omgang met dementie training om meer kennis over de werking van de ziekte te krijgen. Rosalie: “Ik wist een klein beetje wat dementie in hield, maar wat het precies met je hersenen deed wist ik niet. Ik vond het fijn dat ik er daarna een beter beeld bij had.” Ook Marijn heeft veel gehad aan de training: “Een goede tip vanuit de training vond ik dat je ervoor moet zorgen dat de bewoner een positief gevoel overhoudt. Door bepaalde zaken te ontkennen of negeren kan de bewoner nog meer in de war raken en dat wil je natuurlijk niet. Ik blijf ermee oefenen.”
…maar de mooie momenten overheersen
Ondanks dat het werken met ouderen met dementie uitdagingen kent, heeft het vooral veel mooie kanten. “Het wordt echt gewaardeerd wat je doet en ze bedanken je ook echt daarvoor. Je kan echt iets bijdragen aan iemands dag.” vertelt Rosalie. Marijn: “Ik vind het mooi om de bewoners hun eigen ding te zien doen. Ik wordt altijd hartelijk bedankt en er is echt contact tussen mij en de bewoners. De kleinste dingen hebben de grootste waardering. De meeste zullen mijn naam niet weten, maar er kan zeker een blik van herkenning zijn, of even snel een knuffel.”
Bijzonder gastvrij
Bij ZorgOber staat gastvrijheid hoog in het vaandel. Wij vroegen Rosalie en Marijn hoe zij zich gastvrij opstellen naar de bewoners. Marijn vertelt: “Ik betrek de bewoners zoveel mogelijk, ik wil ze het gevoel geven dat er ook echt naar ze geluisterd wordt. Ik probeer altijd met een positieve noot te eindigen en al hun verhalen aan te horen, ook al is het voor de 5e keer.” Rosalie is het hiermee eens: “Het maakt niet uit hoe vaak iemand iets vraagt, je kan altijd beleefd terug praten en zo goed mogelijk helpen. Als een bewoner dementerend is kan die daar helemaal niks aan doen, dus als ik niet gastvrij tegen ze ben heb ik daar zelf geen goed gevoel bij.”
Betekenis in je werk
Kortom, werken met dementerenden ouderen heeft zo zijn uitdagingen, maar er wordt alles aan gedaan om de bewoners het zoveel mogelijk naar de zin te maken. Het blijft maatwerk, vertelt Marijn: “Iedereen is uniek, bij veel bewoners zit er geen rem op en daarom voel ik mij ook vrij om mezelf te zijn bij hen. Ik heb heel veel respect voor de verpleging die elke dag keihard werkt om voor alle bewoners het leven zo fijn mogelijk te maken.”
Wij zijn er trots op dat onze ZorgObers iedere dag weer dat stapje extra zetten voor de bewoners.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!