Advies RIVM aangepast beleid in verband met Coronavirus

ZorgOber handen wassen

Beste ZorgObers,

Dank jullie wel voor jullie inzet van de afgelopen maanden. Dankzij jullie kunnen zorginstellingen operationeel blijven ondanks hun hoge ziekteverzuim. Door het hoge vaccinatietempo in combinatie met de groep personen die COVID-19 heeft doorgemaakt, neemt het aantal mensen dat immuun is tegen COVID-19 snel toe. Er komt steeds meer bewijs dat vaccinatie niet alleen beschermt tegen ziekte, maar ook de kans op transmissie van het virus vermindert. Het 117e OMT heeft daarom op 17 juni 2021 geadviseerd om de adviezen voor het bron- en contactonderzoek (BCO) en testbeleid aan te passen voor immune en niet-immune contacten.

Vanwege deze nieuwe maatregelen van het RIVM hebben alle Brabantse zorgorganisaties in overleg met het RIVM/VWS/GGD een aantal aangepaste richtlijnen opgesteld, speciaal voor de medewerkers van zorginstellingen. ZorgOber zal deze richtlijnen per 8 juli 2021 ook volgen;

Definitie ‘immuun’

Of je in quarantaine moet hangt af van of je al beschermd bent tegen corona of niet.  Je bent beschermd tegen corona als:

Iedereen die niet voldoet aan de criteria van immuun, wordt beschouwd als niet-immuun.

Wanneer mag je niet werken?

  • Wanneer je nog niet beschermd bent tegen COVID-19 en je klachten hebt die horen bij COVID-19. Je blijft thuis en laat je zo snel mogelijk (met voorrang) testen.
  • Wanneer je nog niet beschermd bent tegen COVID-19 en je contact hebt gehad met iemand die corona heeft ga je in quarantaine. Je blijft thuis. Wanneer je je moet laten testen hangt af van of je een huisgenoot of een nauw contact bent van iemand met COVID-19.

Je moet thuisblijven totdat het resultaat bekend is. Heb je koorts en/of benauwdheid? Dan blijven je niet-immune huisgenoten ook thuis tot de testuitslag. Andersom geldt ook dat als je huisgenoot koorts en/of benauwdheid heeft, jij ook thuis blijft tot het testresultaat binnen is, tenzij je immuun bent.

  • Bij een negatief resultaat mag je (ook met milde klachten) weer werken.
  • Bij een positief resultaat volgt een bron-, en contactonderzoek vanuit de GGD. Wanneer jij immuun bent wordt jij hier niet in meegenomen.
  • Indien je niet immuun bent blijven jij en je huisgenoten thuis in isolatie tot minimaal 7 dagen na de start van de symptomen. Ook moet je minstens 48 uur koortsvrij en 24 uur symptoomvrij zijn.

Je kunt een testafspraak maken via een landelijk telefoonnummer: 0800-1202 (van 8.00-20.00 uur).
Houd je BSN-nummer bij de hand.

Mocht je aan de hand van dit advies niet kunnen werken meld je dan zo spoedig mogelijk bij ons ziek: 076-2600007. Je moet je altijd vóór 9 uur ziekmelden of minimaal 1 uur voor het begin van je dienst als deze eerder dan 09:00 begint. Vervolgens moet je je voor 10:00 ook bij Staffable ziekmelden: + 043 205 1001. 

Wat moet je doen als iemand in je omgeving positief getest is?

  • Immune zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot hoeven niet in quarantaine. Zij dragen tot en met de 10e dag na het laatste contact met de positief geteste huisgenoot tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker tenminste type II en laten zich testen op dag 5, nadat de huisgenoot positief is getest.
  • Niet-immune zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot gaan thuis in quarantaine, zij gaan niet naar hun werk en laten zich zo snel mogelijk testen. Daarnaast laten zij zich testen op dag 5 nadat de huisgenoot positief is getest.
  • Immune zorgmedewerkers die ‘overig nauw contact’ (categorie 2) zijn van iemand die positief getest is op SARS-CoV-2, hoeven niet in quarantaine. Zij dragen tot en met dag 10 na het laatste contact tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker tenminste type II. Zij laten zich testen op dag 5.
  • Niet-immune zorgmedewerkers die ‘overig nauw contact’ (categorie 2) zijn van iemand die positief getest is op SARS-CoV-2 gaan thuis in quarantaine, zij gaan niet naar hun werk en laten zich zo snel mogelijk testen. Daarnaast laten zij zich testen op dag 5 na het laatste contact.

We adviseren iedereen in ieder geval altijd de belangrijkste maatregelen te nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen gelden voor iedereen. Deze zijn ook opgesteld door het RIVM en gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen;

  • Was de handen regelmatig en droog ze met papieren handdoekjes
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen, vermijd lichamelijk contact

Verder verwijzen we naar een speciale vraag en antwoordpagina op de website van het RIVM.

Op deze manier werken wij mee in het tegengaan van de verspreiding van het virus. 

Bedankt voor je begrip, hulp en flexibiliteit!

Mocht je vragen hebben, bel ons gerust. 076-2600007

Laatste update: 9-7-2021

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.