ZorgOber handen wassen

Beste ZorgObers,

Dank jullie wel voor jullie inzet van de afgelopen maanden. Dankzij jullie kunnen zorginstellingen operationeel blijven ondanks hun hoge ziekteverzuim. We hebben een aantal vragen gekregen omtrent het nieuwe RIVM advies voor Noord-Brabant. Zij adviseren bij klachten zoveel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten te beperken. 

Vanwege deze nieuwe maatregelen van het RIVM hebben alle Brabantse zorgorganisaties in overleg met het RIVM/VWS/GGD een aantal aangepaste richtlijnen opgesteld, speciaal voor de medewerkers van zorginstellingen. ZorgOber zal deze richtlijnen ook volgen;

Wanneer mag je niet werken?

Bij één of meer van de volgende klachten mag je niet werken en moet je je direct laten testen:

 • Verkoudheidsklachten (neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak

Je moet thuisblijven totdat het resultaat bekend is. Heb je koorts en/of benauwdheid? Dan blijven je huisgenoten ook thuis tot de testuitslag. Andersom geldt ook dat als je huisgenoot koorts en/of benauwdheid heeft, jij ook thuis blijft tot het test resultaat binnen is.

 • Bij een negatief resultaat mag je (ook met milde klachten) weer werken.
 • Bij een positief resultaat volgt een bron-, en contactonderzoek vanuit de GGD. Jij en je huisgenoten blijven thuis is isolatie tot minimaal 7 dagen na de start van de symptomen. ook moet je minstens 48 uur koortsvrij en 24 uur symptoomvrij zijn.

Je kunt een testafspraak maken via een landelijk telefoonnummer: 0800-1202 (van 8.00-20.00 uur).
Houd je BSN-nummer bij de hand.

Mocht je aan de hand van dit advies niet kunnen werken meld je dan zo spoedig mogelijk bij ons ziek: 076-2600007. Je moet je altijd vóór 9 uur ziekmelden of minimaal 1 uur voor het begin van je dienst als deze eerder dan 09:00 begint. Vervolgens moet je je voor 10:00 ook bij Staffable ziekmelden: + 043 205 1001. 

Wat moet je doen als iemand in je omgeving positief getest is?

 • Huisgenoten met klachten moeten zich ook direct laten testen. ZorgObers mogen werken tijdens het afwachten van de resultaten tenzij koorts/benauwdheid bij de klachten zit. 
 • Als iemand met wie je nauw in contact bent geweest positief getest is moet ook jij in quarantaine. Op de 5e dag na het laatste contact met deze persoon kan je je laten testen.
 • Is deze test vervolgens positief, dan blijf je thuis in isolatie tot en met de 5e dag na de test (dus 10e dag na het laatste contact met bijv. je huisgenoot).
 • Is deze test negatief dan mag je wel naar buiten voor boodschappen of om te wandelen. Je mag echter tot 10 dagen na het laatste contact met je positief geteste huisgenoot niet naar het werk. Als je klachten krijgt laat je je opnieuw testen.

We adviseren iedereen in ieder geval altijd de belangrijkste maatregelen te nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen gelden voor iedereen. Deze zijn ook opgesteld door het RIVM en gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen;

 • Was de handen regelmatig en droog ze met papieren handdoekjes
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen, vermijd lichamelijk contact

Verder verwijzen we naar een speciale vraag en antwoordpagina op de website van het RIVM.

Op deze manier werken wij mee in het tegengaan van de verspreiding van het virus. 

Bedankt voor je begrip, hulp en flexibiliteit!

Mocht je vragen hebben, bel ons gerust. 076-2600007

Laatste update: 15 juni 2020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.