Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’. 

Het is voor eigenaar Stijn Hotke de eerste keer dat hij meedoet en namens ZorgOber een bedrag sponsort. Elke gedoneerde euro aan het Alpe d’HuZes komt direct en voor 100% ten goede aan kankeronderzoek. Over zijn deelname vertelt Stijn: “Al sinds 2012 wil ik meedoen met dit mooie event. Helaas was de wachtlijst toen te lang. De jaren daarna kwam het gewoonweg niet uit of gooide corona roet in het eten. Er kwam een plek vrij in het team van Alive and Climbing, dat ik mocht vullen. Iedereen kent wel iemand die met de ziekte kanker in aanraking is gekomen, sommigen genezen, anderen niet. Ik zamel graag geld in zodat iedereen in de toekomst kan genezen van deze ziekte. Afgelopen maanden heb ik flink wat trainingskilometers gemaakt, in Frankrijk nog een paar train-beklimmingen doen en dan ben ik er klaar voor”

Op dit moment is Stijn al in Frankrijk voor de voorbereidingen, op 2 juni zal de koersdag zijn. Wil je Stijn en zijn team helpen om zijn streefbedrag te halen? Dat kan via deze link. Zet hem op Stijn! Op de dag zelf is het evenement hier live te volgen!

1 december – Aan alle mooie dingen komen een eind. Per 1 januari 2020 vertrekt Jesper als mede-eigenaar bij ZorgOber en gaat hij een nieuwe uitdaging aan. Jesper is bijna 10 jaar met grote toewijding mede-eigenaar geweest van ZorgOber en PriveOber. Mede dankzij zijn leiding heeft ZorgOber zich kunnen ontwikkelen van startup tot een snelgroeiende organisatie. Een hoofdstuk wordt afgesloten en vanaf 1 januari zullen Stijn, Marc, Laura en Myrthe de continuïteit van ZorgOber bewaken.

Jesper, namens het gehele ZorgOber team willen we je bedanken voor je inzet en toewijding de afgelopen jaren. Met jouw kennis, ervaring en positieve energie zijn we er zeker van dat niks je in de weg staat bij het uitvoeren van nieuwe ondernemersplannen. We wensen je veel succes in de toekomst. We zullen je missen in het team, maar de vriendschap zal zich hoe dan ook voortzetten!

“Beste netwerk,

Per 1 januari 2021 heb ik mijn deel van ZorgOber verkocht aan mijn compagnon Stijn. Deze corona tijd heeft mij aan het denken gezet, hoe ik de rest van mijn leven ga inrichten en hoe ik verder kan gaan bouwen aan mijn levensdoel; Het leven van mensen makkelijker maken en ze laten genieten. De komende maanden zal ik mezelf voorbereiden op nieuwe avonturen, ik heb er zin in!

Natuurlijk blijf ik als oprichter van ZorgOber betrokken als ambassadeur en zal ik het team ondersteunen waar ik kan op het gebied van ICT en van (on)gevraagd advies voorzien. Ik ben dankbaar voor 10 jaar aan ondernemerslessen, we hebben hard gewerkt, veel plezier gehad, fouten gemaakt, lessen geleerd, successen gevierd en onwijs veel genoten.

Ik wil iedereen bedanken waarmee ik heb samengewerkt in mijn tijd bij ZorgOber, alle obers, koks, relaties, leveranciers en samenwerkingspartners. Allemaal bedankt!

Ik wens Stijn, Marc, Myrthe en Laura veel succes met het verder op de kaart zetten van ZorgOber in Nederland. We blijven verbonden. Het is een mooi bedrijf met veel potentie!”

 

Breda, 19 November – In samenwerking met Syndle heeft de eerste groep ZorgObers de Textura training over kauw- en slikproblemen succesvol afgerond. 

Meebewegen met de markt

Waar ZorgObers voorheen al een uitgebreide training volgden op het gebied van gastvrijheid, dementie- en horeca skills biedt ZorgOber sinds korts ook een cursus slikproblematiek aan. De vraag naar welzijnsmedewerkers en huiskamerdiensten begint toe te nemen en om mee te kunnen bewegen in de markt is het essentieel dat ZorgObers het zorgpersoneel ook kunnen ondersteunen met taken zoals het helpen met eten  geven aan bewoners. Na het volgen van de slik cursus mogen ZorgObers naar bekwaamheid ondersteunen bij het eetmoment, altijd onder toezicht van zorgpersoneel. 

Samenwerking Syndle / Textura

Om de slik cursus mogelijk te maken is er een nieuwe samenwerking opgezet tussen ZorgOber en Syndle. Syndle is een organisatie gespecialiseerd in trainingen en opleiding omtrent gastvrijheid en het ontwikkelen van eet- en drink concepten. Syndle’s module Textura is gericht op het eten en drinken voor mensen met kauw- en slikproblemen. Na het maken van een uitgebreide E-learning hebben ZorgObers gisteren een praktijktraining gevolgd onder leiding van logopediste Judith Bos. 

Om te beginnen heeft een kleine groep ZorgObers de training afgerond. In de toekomst zullen deze trainingen vaker plaats gaan vinden.

In de media is er veel aandacht geweest voor de uitstel van de reguliere zorg. Ondertussen begint zich ook steeds meer nieuws te verspreiden over de toenemende druk op de zorg in verzorgingshuizen. Onder andere Esther (22), Beike (24) en Fleur (19) maken dit van dichtbij mee. Alle drie twijfelden ze geen seconde toen we ze vroegen bij te springen op de cohort afdelingen.

Zonder zorgdiploma werken in de zorg, hoe werkt dat precies? Sinds 2015 richt ZorgOber zich voornamelijk op het inzetten van gastvrijheidspersoneel in de zorg en het ondersteunen van de zorg op PG afdelingen. Sinds kort werken er ook ZorgObers op afdelingen waar meerdere mensen besmet zijn met Corona, ook wel cohort afdelingen genoemd. Eigenaar Stijn zeg hier het volgende over: “Al jaren worden we gevraagd bij te springen bij verzuim van gastvrijheidspersoneel in zorginstellingen. Dat we ook nu onze medewerkers in kunnen zetten om de zorg te ondersteunen is een dankbare taak. We zouden graag nog meer instellingen helpen.”

Een ongewone vraag

Of je een aantal nachtdiensten wilt draaien in een verpleeghuis waar mensen met dementie wonen die ook nog eens besmet zijn met COVID-19? Die vraag krijgen ZorgObers niet elke dag. Fleur, student HBO-V en sinds kort werkzaam voor ZorgOber zei volmondig ja. Achteraf zegt ze hierover: “Ik zag het allemaal wel op de televisie voorbij komen, maar om het dan van dichtbij te zien vond ik erg heftig. Als verpleegkundige ben ik natuurlijk aan het leren voor mijn vak dus ik vond het ook wel heel interessant om te zien hoe de verzorgers en verpleegkundigen met deze situatie omgaan.”  

Goed ingepakt

Bij binnenkomst krijgt Beike haar beschermende kleding aangereikt: twee schorten, een mondkapje, spatbril en handschoenen, alles voor de veiligheid. “Het is erg warm en benauwd. Elke keer na een pauze wissel je van kleding, als je je handschoenen uit doet dan zien je vingers eruit alsof je lang in bad hebt gezeten, helemaal gerimpeld. De huid van je vingers komt er ook vanaf.” 

Esther vond het vooral onhandig maar ervaarde het werken in beschermende kleding niet als vervelend: “Ik probeerde het zo te plannen dat ik onder het werk niet naar het toilet hoefde”.

Ontzorgers voor de zorg 

De werkzaamheden op een cohort afdeling verschillen per locatie, maar zijn grotendeels gericht op het welzijn van bewoners en het zorgpersoneel ontzorgen door ze taken uit handen te nemen. Beike: “De werkzaamheden hier zijn de bewoners voorzien van eten, drinken, een kopje koffie of thee met een koekje erbij. Als er tijd is doen we activiteiten: spelletjes, puzzelen, praatje maken. Soms ook lichte facilitaire taken zoals opruimen of schoonmaken”

Fleur is blij dat ze de druk op de zorg kan verlichten nu ze heeft meegemaakt onder wat voor druk en stress de verpleging staat. “Ik heb toch wat taken uit handen kunnen nemen. Als de verzorgenden dat allemaal niet hoeven doen dan kunnen ze meer aandacht geven aan de bewoners die extra zorg nodig hebben.” 

Omgaan met de bewoners

Het is voor de bewoners niet makkelijk in deze gekke tijd. Er is veel onbegrip, verwarring en onrust door bijvoorbeeld de beschermende kleding en het weinige tot geen bezoek. Ook is het virus voor veel bewoners moeilijk te bevatten. Zoals Esther zegt: “Je moet ze soms continu het verhaal vertellen dat we er zo gek uitzien vanwege corona, het virus.. en dan is het van “oja oja”, dan komt het weer even naar boven.” 

Beike heeft veel ervaring met het werken in huiskamers, maar dat is op een cohort afdeling toch een stukje anders: “Je past wel op dat je niet te dicht bij mensen zit en je raakt mensen minder aan. Het is soms moeilijker om ze te troosten wanneer ze  verdrietig zijn omdat je niet snel een knuffel kan geven. Dat maakt het wel wat anders.”

“Ik heb er veel van geleerd”

Ondertussen zit Fleur zelf thuis met Corona en daar is ze goed ziek van geweest. Vanwege het ZorgOber beleid rondom het coronavirus kan ze een tijdje niet werken. “Ik heb op alles gelet waar ik op moest letten, het zit gewoon in een heel klein hoekje. Ik had niet verwacht dat ik er zoveel last van zou krijgen, maar zelf ben ik nooit echt bang geweest voor het corona virus, nog steeds niet. Dat ik nu Corona heb opgelopen is vervelend uiteraard.“

Ook Esther heeft geen spijt: “Het is ontzettend divers werk en een hele gave uitdaging. Ik ben blij dat ik ja heb gezegd, ik heb er veel van geleerd.”

Beste ZorgObers,

Dank jullie wel voor jullie inzet van de afgelopen maanden. Dankzij jullie kunnen zorginstellingen operationeel blijven ondanks hun hoge ziekteverzuim. Door het hoge vaccinatietempo in combinatie met de groep personen die COVID-19 heeft doorgemaakt, neemt het aantal mensen dat immuun is tegen COVID-19 snel toe. Er komt steeds meer bewijs dat vaccinatie niet alleen beschermt tegen ziekte, maar ook de kans op transmissie van het virus vermindert. Het 117e OMT heeft daarom op 17 juni 2021 geadviseerd om de adviezen voor het bron- en contactonderzoek (BCO) en testbeleid aan te passen voor immune en niet-immune contacten.

Vanwege deze nieuwe maatregelen van het RIVM hebben alle Brabantse zorgorganisaties in overleg met het RIVM/VWS/GGD een aantal aangepaste richtlijnen opgesteld, speciaal voor de medewerkers van zorginstellingen. ZorgOber zal deze richtlijnen per 8 juli 2021 ook volgen;

Definitie ‘immuun’

Of je in quarantaine moet hangt af van of je al beschermd bent tegen corona of niet.  Je bent beschermd tegen corona als:

Iedereen die niet voldoet aan de criteria van immuun, wordt beschouwd als niet-immuun.

Wanneer mag je niet werken?

  • Wanneer je nog niet beschermd bent tegen COVID-19 en je klachten hebt die horen bij COVID-19. Je blijft thuis en laat je zo snel mogelijk (met voorrang) testen.
  • Wanneer je nog niet beschermd bent tegen COVID-19 en je contact hebt gehad met iemand die corona heeft ga je in quarantaine. Je blijft thuis. Wanneer je je moet laten testen hangt af van of je een huisgenoot of een nauw contact bent van iemand met COVID-19.

Je moet thuisblijven totdat het resultaat bekend is. Heb je koorts en/of benauwdheid? Dan blijven je niet-immune huisgenoten ook thuis tot de testuitslag. Andersom geldt ook dat als je huisgenoot koorts en/of benauwdheid heeft, jij ook thuis blijft tot het testresultaat binnen is, tenzij je immuun bent.

  • Bij een negatief resultaat mag je (ook met milde klachten) weer werken.
  • Bij een positief resultaat volgt een bron-, en contactonderzoek vanuit de GGD. Wanneer jij immuun bent wordt jij hier niet in meegenomen.
  • Indien je niet immuun bent blijven jij en je huisgenoten thuis in isolatie tot minimaal 7 dagen na de start van de symptomen. Ook moet je minstens 48 uur koortsvrij en 24 uur symptoomvrij zijn.

Je kunt een testafspraak maken via een landelijk telefoonnummer: 0800-1202 (van 8.00-20.00 uur).
Houd je BSN-nummer bij de hand.

Mocht je aan de hand van dit advies niet kunnen werken meld je dan zo spoedig mogelijk bij ons ziek: 076-2600007. Je moet je altijd vóór 9 uur ziekmelden of minimaal 1 uur voor het begin van je dienst als deze eerder dan 09:00 begint. Vervolgens moet je je voor 10:00 ook bij Staffable ziekmelden: + 043 205 1001. 

Wat moet je doen als iemand in je omgeving positief getest is?

  • Immune zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot hoeven niet in quarantaine. Zij dragen tot en met de 10e dag na het laatste contact met de positief geteste huisgenoot tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker tenminste type II en laten zich testen op dag 5, nadat de huisgenoot positief is getest.
  • Niet-immune zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot gaan thuis in quarantaine, zij gaan niet naar hun werk en laten zich zo snel mogelijk testen. Daarnaast laten zij zich testen op dag 5 nadat de huisgenoot positief is getest.
  • Immune zorgmedewerkers die ‘overig nauw contact’ (categorie 2) zijn van iemand die positief getest is op SARS-CoV-2, hoeven niet in quarantaine. Zij dragen tot en met dag 10 na het laatste contact tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker tenminste type II. Zij laten zich testen op dag 5.
  • Niet-immune zorgmedewerkers die ‘overig nauw contact’ (categorie 2) zijn van iemand die positief getest is op SARS-CoV-2 gaan thuis in quarantaine, zij gaan niet naar hun werk en laten zich zo snel mogelijk testen. Daarnaast laten zij zich testen op dag 5 na het laatste contact.

We adviseren iedereen in ieder geval altijd de belangrijkste maatregelen te nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen gelden voor iedereen. Deze zijn ook opgesteld door het RIVM en gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen;

  • Was de handen regelmatig en droog ze met papieren handdoekjes
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen, vermijd lichamelijk contact

Verder verwijzen we naar een speciale vraag en antwoordpagina op de website van het RIVM.

Op deze manier werken wij mee in het tegengaan van de verspreiding van het virus. 

Bedankt voor je begrip, hulp en flexibiliteit!

Mocht je vragen hebben, bel ons gerust. 076-2600007

Laatste update: 9-7-2021

Samen dementievriendelijk Op maandag 20 Maart was er in het Nac-stadion in Breda een Dementievriendelijk training voor alle werknemers van ZorgOber. De cursus werd in de Beatrix lounge gehouden. Het doel van de training was het vergroten van kennis en het aanleren van vaardigheden die nodig zijn om goed met dementie om te gaan.

ZorgOber bij Zorgtotaal Vandaag waren we te vinden bij Zorgtotaal in de jaarbeurs Utrecht. Zorgtotaal is het grootste platform voor professionals werkzaam in de zorg. Er staat een compleet aanbod van de nieuwste producten, technieken, innovaties en diensten voor de intramurale- en extramurale zorg.

In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2050 naar 400.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis.