Gastvrijheid ten tijde van Corona

De deuren van zorginstellingen mogen weer langzaam open. Ouderen worden weer bij elkaar gebracht en de eetmomenten zullen weer (deels) gezamenlijk gaan plaatsvinden. Daar zijn wij heel blij om! Bij veel zorginstellingen zal dit vooral in de beginfase gepaard gaan met strenge maatregelen, beperkt contact en aangepaste processen. Dat is ook nodig om de veiligheid van de bewoners, bezoekers en het personeel te waarborgen. Echter, door al deze maatregelen zou de focus op de gastvrijheidsbeleving in de vergetelheid kunnen raken. 

gast·vrij (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1 gul in het ontvangen van gasten

Volgens Van Dale is de definitie van ‘gastvrij’ het gul zijn in het ontvangen van gasten. In deze tijden lijkt het misschien moeilijker om gastvrij te zijn, toch is het juist nu extra belangrijk. Bij ZorgOber is gastvrijheid wie we zijn en wat we doen, daarom geven we in dit artikel 6 tips over hoe je gastvrij kan blijven ten tijde van Corona.  

1. Een gastvrij ontvangst zet de toon voor de gastvrijheidsbeleving

Volgens Bianca Wester van Wester & Van Doorn begint gastvrijheid met de letterlijke ontvangst van een gast, het welkom heten. Voor sommige bewoners zal het voedingsmoment sterk veranderd zijn, dit gaat gepaard met onzekerheid. Stickers, geschreven instructies, looproutes etc. zijn voor ouderen lastiger te begrijpen. Het overgrote deel van de ouderen heeft hierbij ondersteuning nodig. Daarom is een gastvrij ontvangst, het geven van duidelijke instructies en het helpen van bewoners om de situatie te begrijpen essentieel in het waarborgen van gastvrijheid in tijden van Corona. Gastvrijheid strekt verder dan alleen het ontvangst van gasten, het gaat om het gevoel dat je hen geeft. Maak oogcontact en geef de bewoners een warm gevoel!

2. Lach, maak een praatje en toon interesse: ook in de 1,5 meter maatschappij.

De kern van gastvrijheid is voor ons oprechte aandacht en interesse tonen in een ander. Dit kan door een praatje te maken en vriendelijk te lachen. Een ander op zijn gemak laten voelen is voor ons zeker een manier om de gastvrijheidsbeleving te verhogen. De Corona crisis maakt deze aspecten niet onmogelijk. Ook op 1,5 meter afstand kan je samen een gezellig praatje maken, mensen aan het lachen maken, en bewoners leren kennen, eventueel met gastvrije mondkapjes, bedacht door cateraar Van der Linde. 

 

gastvrije mondkapjes

Afkomstig van: https://gastvrijmondkapje.nl/ 

3. Blijf de focus houden op persoonlijke aandacht

Door het virus zijn uitjes niet mogelijk, daarom is het nu de aandacht voor de kleine, alledaagse wensen en behoeftes die het echte verschil kunnen maken. Zo heeft zorgorganisatie Topaz samen met kenniscentrum Leyden Academy het ‘leefplezierplan’ bedacht, speciaal voor de ouderenzorg. Het belangrijkste doel van het leefplezierplan is om tegemoet te komen aan de persoonlijke wensen en verlangens van de bewoners. Door het maken van een collage door de bewoner en verzorger komen zorgverleners meer te weten over wat de bewoner nu belangrijk vindt. Voor het eetmoment kan dit leefplezierplan gebruikt worden door bijvoorbeeld het lievelingseten van de bewoner te serveren, of bepaalde gewoontes en rituelen toe te passen die mensen prettig vinden. Hoe gastvrij is het als je van te voren al weet hoe de bewoner de koffie of thee graag drinkt. Ondanks de Corona crisis zijn dit soort dingen nog steeds mogelijk. 

“Bij gastvrijheid gaat het erom dat een gast jou als gastvrij ervaart en zich comfortabel voelt” – Stijn Hotke, mede-eigenaar ZorgOber

Ook hangt gastvrijheid in tijden van Corona nu veel meer samen met andere aspecten zoals veiligheid en een sterke samenwerking tussen de gastvrijheidsmedewerkers en het zorgpersoneel.

4. Geef een gevoel van veiligheid door een subtiele nadruk op hygiëne. 

Wat nu belangrijker is dan ooit, is het geven van een gevoel van veiligheid. Een deel van de ouderen in de zorginstellingen heeft goed door wat de Corona crisis inhoudt en maakt zich zorgen. Volgens Bianca Wester kunnen deze zorgen grotendeels weggenomen worden door subtiel de nadruk te leggen op het hygiënisch te werk gaan. Bijvoorbeeld het wassen van handen in het zicht van de bewoners, menu’s printen op een wegwerp placemat of na ieder bezoek de tafel schoonmaken geeft een signaal van een veilige omgeving. Echter moet er wel op worden gelet dat er geen angst wordt gecreëerd door overmatige hygiëne maatregelen. Voor het deel van de bewoners die de huidige situatie niet begrijpt zou dit juist een gevoel van onrust kunnen veroorzaken. Voor dat deel zal het het gevoel van veiligheid verhogen als je benoemt wat je gaat doen, voordat je het doet. Dan weten de bewoners wat er gaat gebeuren en wat er van hen verwacht wordt. 

5. Zorg voor een samenwerking tussen de zorg en het gastvrijheidspersoneel

Volgens ZorgVisie was een integrale aanpak al belangrijk in het bieden van de ultieme gastvrijheidsbeleving. Daarmee wordt onder andere bedoeld: het samenwerken van verschillende afdelingen binnen een organisatie. Het zorgpersoneel staat al dicht bij de mensen; zowel fysiek als emotioneel. In veel zorginstellingen wordt het zorgpersoneel al intensief betrokken bij het eetmoment, dit kan alleen nog maar uitgebreid worden. Waar gastvrijheidsmedewerkers zoveel mogelijk afstand bewaren, kan het zorgpersoneel een helpende hand bieden aan tafel en zo bijdragen aan de gastvrijheidsbeleving van de bewoners. Bijvoorbeeld met het eten snijden, het bijschenken van een glaasje water of het gezellig maken aan tafel. Wanneer de hele organisatie meehelpt aan de gastvrijheidsbeleving maken vele handen licht werk. 

6. Geef elkaar de ruimte

Gastvrijheid in de zorg gaat vaak gepaard met aanrakingen: een klopje op je hand van een bewoner, een hand op de schouder, of een geruststellende aai over iemand zijn rug. Kleine dingen die bijdragen aan de gastvrijheidsbeleving. Volgens Jeroen Frerichs, hospitality consultant voor onder andere de Hotel Management school in Maastricht zit gastvrijheid hem nu juist in elkaar de ruimte bieden. Dit zal met name gelden voor bewoners die goed begrijpen wat deze crisis inhoudt. Voor die bewoners geeft afstand houden nu vooral een gevoel van veiligheid en het geeft een beeld af dat we samenwerken om de corona crisis te bestrijden. Voor mensen met dementie zal dit juist averechts werken, hierbij biedt de integrale aanpak met de zorg een oplossing.

 

De uitdaging bij deze 6 tips is dat sommige maatregelen gepaard kunnen gaan met hogere kosten. Ook is elke zorginstelling anders en heeft elke doelgroep een andere behoefte: gastvrijheid blijft dus maatwerk. Heeft u nog een flexibele gastvrijheidsmedewerker nodig? Bel ons dan gerust. Meer informatie over de diensten van ZorgOber vindt u hier.

Of bel direct voor een afspraak! 076-2600007

Sinds kort ondersteunen wij zorginstellingen ook als bezoekersregisseur. Onze ZorgObers ontvangen de bezoekers, leggen ze de richtlijnen uit en verwijzen ze naar waar ze moeten zijn. Zo dragen wij ook ons steentje bij aan een maximaal gastvrij ontvangst voor bezoekers! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.