Lotfi Haddad

ZorgKok Lotfi bij Vitalis Vonderhof

 

“Wanneer ik binnenkom bij Vitalis zet ik de apparatuur aan en begin ik met de soep. Vervolgens begin ik aan het toetje en dat probeer ik altijd mooi te garneren met slagroom of iets extra’s. Als dat in de koeling staat begin ik aan de maaltijd, maar dat hangt er dus vanaf wat voor een maaltijd het is. Dan begin ik alles te pakken wat ik nodig heb.“ Dit is een korte greep uit het interview met ZorgKok Lofti, waarin hij vertelt over het koken in de zorg. Lotfi, zelfstandig kok sinds 8 jaar, is werkzaam bij zorginstelling Vitalis Vonderhof in Eindhoven waar hij met veel passie kookt voor de bewoners. Na veel ervaring te hebben opgedaan in de reguliere horeca is Lotfi nu werkzaam in de zorgsector, en dat is toch een vak apart.

Ook Alain, al sinds zijn 17e kok, is een van de ZorgKoks die we benaderd hebben voor een telefonisch interview. Hij werkt momenteel bij de Zellingen in Capelle a/d Ijssel, waar ze vers koken op de afdelingen door middel van een mobiele keuken. Alain is hier vanaf het begin bij betrokken en heeft het erg naar zijn zin daar. 

Laura van ZorgOber interviewde twee ZorgKoks over hun werkzaamheden bij de zorginstellingen, en wat er speciaal is aan koken in de zorg.

 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor je uit?

Alain: “Normaal gesproken vertrek ik om 08:30 naar de Zellingen en begin ik daar met de keuken aansluiten en haal ik wat ik nodig heb van de koelcel. Vervolgens ga ik met mijn team (een medewerker van de afdeling en een voedingsassistent)  zitten en maken we een plan, wie wat gaat doen dus. Er moeten eten schoongemaakt en gesneden worden, omdat we alles vers maken. Dat eten gaan we uiteindelijk uitserveren. Na het eten maak ik de keuken schoon en noteer ik wat er de volgende keer graag gegeten wilt worden, dat geef ik dan door aan de keuken beneden.”

 

“Er zijn hier veel aanpassingen, zoals natriumarm, suikervrij, glutenvrij, en heel veel gemalen maaltijden. Je moet er voor zorgen dat de mensen krijgen wat ze nodig hebben.” Lotfi

 

Wie stelt de menu’s samen en variëren deze erg? 

Lofti: “ We proberen om gevarieerd met eten te zijn. We werken met menu’s die elk seizoen mee veranderen, dus om de 3 maanden veranderen de maaltijden in het teken van een seizoen. In de zomer hebben we als toetje vaak ijs; het varieert. Dat is belangrijk, want daar houden onze mensen van.”

Alain: “We bedenken de menu’s samen, maar voornamelijk willen ze de Hollandse pot, met uitzonderingen als spaghetti of bami. Voor de rest geen extreme dingen, daar kunnen ze niet zo veel mee, haha. Diëten zijn er wel, allerlei soorten. Ik doe het verse eten, ik kan het eten malen en zonder suiker en zout bereiden, maar allergieën en andere diëten dat komt uit een andere keuken. “

 

Hoe verschilt koken in de zorg van de reguliere horeca?

Lotfi: “Het is zeker anders. Er zijn hier veel aanpassingen, zoals natriumarm, suikervrij, glutenvrij, en heel veel gemalen maaltijden. Je moet er voor zorgen dat de mensen krijgen wat ze nodig hebben, bijvoorbeeld dat de groenten net iets langer doorgekookt moeten worden dan in een normaal restaurant. De temperatuur moet juist zijn en extra hygiënisch werken is belangrijk omdat de bewoners erg vatbaar zijn.” 

 

“Elke dag is een uitdaging, maar daar staat weer heel veel waardering tegenover, je ziet mensen genieten en ze komen vaak nog zeggen dat ze het lekker vonden.” – Lotfi

 

En wat vind je het moeilijkste/de grootste uitdaging? 

Alain: “Het is soms moeilijk om elke keer wat te verzinnen, je komt vaak dezelfde gerechten tegen. Ik kijk wel in vakbladen voor food inspiration, of ik vraag hulp bij collega’s.
Lotfi: “De hele dag is eigenlijk een uitdaging. Als kok in een zorginstelling kook je niet voor het normale volk, je kookt voor mensen waarbij je voorzichtig moet zijn. Dat is de grootste uitdaging: dat je dat in dag uit je best doet en secuur werkt. Daar staat dan weer heel veel waardering tegenover, je ziet mensen genieten en ze komen vaak nog zeggen dat ze het lekker vonden. Een tijdje geleden was er helemaal geen variatie en kregen we terug dat het eten te flauw was en geen variatie had. Dan probeer ik wel om de salade meer feestelijk te maken en alles zo goed mogelijk eruit laten zien, bijvoorbeeld zelfgemaakte huzarensalade in grote schalen” 

 

Wat is het leukste aan koken in de zorg? Wat geeft je het meeste voldoening? 

Lotfi Haddad

Alain: “Het leukste is dat de werktijden aantrekkelijk zijn en natuurlijk dat je de mensen daar blij maakt. Ik werk al ruim een jaar bij De Zellingen en dan bouw je een band met ze op. Ik ken ze allemaal. Het is leuk om te horen: “Hey, als jij komt betekent het dat we lekker eten vandaag!

Verder vind ik het plezier wat de mensen eraan beleven leuk, en ik heb zelf ook veel plezier.

Lotfi: “Oh ik vind alles leuk! Toen iedereen voor de Corona crisis nog beneden at had je echt contact met ze, en normaal kwamen er ook mensen van buiten zoals een zangeres. Ik geniet daar heel erg van, gewoon het contact met de mensen. Voor nu doe ik mijn werk zo goed als ik kan: via de afdelingen wordt er doorgegeven wat ze willen eten, dat maak ik dan en dat gaat via een karretje naar de kamers. toetje erbij, alles erop en eraan!”

 

“Ik ken ze allemaal. Het is leuk om te horen: Hey, als jij komt betekent het dat we lekker eten vandaag!” – Alain

 

Geen enkele werkdag en geen enkele zorginstellingen is hetzelfde. Wat deze zorginstellingen wél gemeen hebben is dat de koks de gastvrijheidsbeleving van de bewoners naar een hoger niveau willen tillen en elke dag een stapje extra zetten. Daar zijn wij trots op! Onze koks zijn ervaren in de zorgsector en bedreven in de verschillende aspecten die hierbij komen kijken.

Geïnteresseerd geworden in een flexibele en gastvrije kok voor in uw zorginstelling? Meer informatie over de diensten van ZorgOber vindt u op onze koks pagina.

Of bel direct voor een afspraak! 076-2600007

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.