ZorgObers bieden ondersteuning op cohort afdelingen en vertellen hun verhaal

In de media is er veel aandacht geweest voor de uitstel van de reguliere zorg. Ondertussen begint zich ook steeds meer nieuws te verspreiden over de toenemende druk op de zorg in verzorgingshuizen. Onder andere Esther (22), Beike (24) en Fleur (19) maken dit van dichtbij mee. Alle drie twijfelden ze geen seconde toen we ze vroegen bij te springen op de cohort afdelingen.

Zonder zorgdiploma werken in de zorg, hoe werkt dat precies? Sinds 2015 richt ZorgOber zich voornamelijk op het inzetten van gastvrijheidspersoneel in de zorg en het ondersteunen van de zorg op PG afdelingen. Sinds kort werken er ook ZorgObers op afdelingen waar meerdere mensen besmet zijn met Corona, ook wel cohort afdelingen genoemd. Eigenaar Stijn zeg hier het volgende over: “Al jaren worden we gevraagd bij te springen bij verzuim van gastvrijheidspersoneel in zorginstellingen. Dat we ook nu onze medewerkers in kunnen zetten om de zorg te ondersteunen is een dankbare taak. We zouden graag nog meer instellingen helpen.”

Een ongewone vraag

Of je een aantal nachtdiensten wilt draaien in een verpleeghuis waar mensen met dementie wonen die ook nog eens besmet zijn met COVID-19? Die vraag krijgen ZorgObers niet elke dag. Fleur, student HBO-V en sinds kort werkzaam voor ZorgOber zei volmondig ja. Achteraf zegt ze hierover: “Ik zag het allemaal wel op de televisie voorbij komen, maar om het dan van dichtbij te zien vond ik erg heftig. Als verpleegkundige ben ik natuurlijk aan het leren voor mijn vak dus ik vond het ook wel heel interessant om te zien hoe de verzorgers en verpleegkundigen met deze situatie omgaan.”  

Goed ingepakt

Bij binnenkomst krijgt Beike haar beschermende kleding aangereikt: twee schorten, een mondkapje, spatbril en handschoenen, alles voor de veiligheid. “Het is erg warm en benauwd. Elke keer na een pauze wissel je van kleding, als je je handschoenen uit doet dan zien je vingers eruit alsof je lang in bad hebt gezeten, helemaal gerimpeld. De huid van je vingers komt er ook vanaf.” 

Esther vond het vooral onhandig maar ervaarde het werken in beschermende kleding niet als vervelend: “Ik probeerde het zo te plannen dat ik onder het werk niet naar het toilet hoefde”.

Ontzorgers voor de zorg 

De werkzaamheden op een cohort afdeling verschillen per locatie, maar zijn grotendeels gericht op het welzijn van bewoners en het zorgpersoneel ontzorgen door ze taken uit handen te nemen. Beike: “De werkzaamheden hier zijn de bewoners voorzien van eten, drinken, een kopje koffie of thee met een koekje erbij. Als er tijd is doen we activiteiten: spelletjes, puzzelen, praatje maken. Soms ook lichte facilitaire taken zoals opruimen of schoonmaken”

Fleur is blij dat ze de druk op de zorg kan verlichten nu ze heeft meegemaakt onder wat voor druk en stress de verpleging staat. “Ik heb toch wat taken uit handen kunnen nemen. Als de verzorgenden dat allemaal niet hoeven doen dan kunnen ze meer aandacht geven aan de bewoners die extra zorg nodig hebben.” 

Omgaan met de bewoners

Het is voor de bewoners niet makkelijk in deze gekke tijd. Er is veel onbegrip, verwarring en onrust door bijvoorbeeld de beschermende kleding en het weinige tot geen bezoek. Ook is het virus voor veel bewoners moeilijk te bevatten. Zoals Esther zegt: “Je moet ze soms continu het verhaal vertellen dat we er zo gek uitzien vanwege corona, het virus.. en dan is het van “oja oja”, dan komt het weer even naar boven.” 

Beike heeft veel ervaring met het werken in huiskamers, maar dat is op een cohort afdeling toch een stukje anders: “Je past wel op dat je niet te dicht bij mensen zit en je raakt mensen minder aan. Het is soms moeilijker om ze te troosten wanneer ze  verdrietig zijn omdat je niet snel een knuffel kan geven. Dat maakt het wel wat anders.”

“Ik heb er veel van geleerd”

Ondertussen zit Fleur zelf thuis met Corona en daar is ze goed ziek van geweest. Vanwege het ZorgOber beleid rondom het coronavirus kan ze een tijdje niet werken. “Ik heb op alles gelet waar ik op moest letten, het zit gewoon in een heel klein hoekje. Ik had niet verwacht dat ik er zoveel last van zou krijgen, maar zelf ben ik nooit echt bang geweest voor het corona virus, nog steeds niet. Dat ik nu Corona heb opgelopen is vervelend uiteraard.“

Ook Esther heeft geen spijt: “Het is ontzettend divers werk en een hele gave uitdaging. Ik ben blij dat ik ja heb gezegd, ik heb er veel van geleerd.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.